"Слушање пилето - кукавицата". Адети и верувања кај Мијаците.

Запишано од Панјот Гиноски (1842-1886); објавено 1899г.
Кукавицата је пролетно пиле. Таја пролети идет коде нас, одкако ќа се разубавит времето. Нејзиното пеење дење је жалосно - јадно, печаљно, нашите жени мијачки го имает за лошо - кобно. Затеа во најпрвото чувување неќет, да го чует немиени и на гладно срце, да не и разбиет. Разбивањето тоест чујувањето пилето на гладно срце. Жените го имает за лошо предскажније пилево - кобење на нечиа смрт, која имат да битет таја година, нему, што го разбило или на некој негов свој, за кого имат да жалит, да плачет и да кукакт како кукавица. И по таја причина, таја жена, што го чула не на гладно срце, се ослободуват од тој страф од разбивањето. А таја што ја разбило пилето, верувајќи по старо бабинско устно предање разбивњето пилево остануват брижна и невесеља. Кукавица не ја викает токо пиле, и нејзиното кукање не го викает кукање токо работање.
фрагмент од записот
на Гиноски
По таја пручина пролети, одкако ќа заработат пилето, ката-утро дур да го чует, станувајќи рано од постеља, најпрво се измивает со вода, а потеја, коснувает по една трошка лебец, да не и разбиет пилето. Тије жените од страф, да не ја наљутит кукавицата и да не и проколнет, не ја викает кукавица токо пиле. И велит разговорно:
Ал работаше пилено!?
- Работаше, дури по гората ја разлеваше! Аљ го чуфте!?
- Го чуфме! За многугодини!!! Да би го слушнале!
Оваке се прашает и одговарает помеѓу себе, тие што одит на рашеток да го слушает пилето, и тие, што се враќает од рашеток.
обработил Мојсо Б. Поповски

Поврзани статии▪адети и верувања кај Мијаците •

© 2008-2020 lazaropolee.blogspot. All rights reserved
Превземањето на содржините на lazaropolee.blogspot.com ® е дозволено доколку се наведе изворот со линк од блогот: статијата, фотографија или видео  кое се превземена (максимум 60-100 зборови).

ТЕШКИОТ ЖИВОТ НА ЛАЗОРОВЕЦОТ

Povratesko,s. Lazaropole

Macedonia Time Lapse - Sunset after Snowfall HD - Lazoropole - Kolevski Voislav - Vojce

Macedonia Time Lapse - Panorama of Lazoropole HD *** Kolevski Voislav - Vojce

ИЛИНДЕН 2012_МАЈОВЦИ_МАНУКОТ

Lazaropole Sokolica Лазарополе Соколица

Крсте Коловски - автор на фреските од Св. Димитрија

Св. Јован Бигорски

Св. Јован Бигорски
www.bigorski.org.mk

MAKEDONIJA PAT

MAKEDONIJA PAT
МАКЕДОНИЈА ПАТ

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана
www.ilinden-tirana.com

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!
Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река! ДАДЕТЕ ВАШ ПРИДОНЕС, ПОТПИШЕТЕ ЈА ПЕТИЦИЈАТА! Save Nacional Park Mavrovo!!! Make your contribution please SIGN THE PETITION!

Blog Post