Свети Архангел Михаил

Св. Архангел Михаил
Овој параклис посветен на Светиот архистратег Архангел Михаил се наоѓа во месноста Богчедол („Долина на божјите чеда“), која што всушност е дел од самото село Лазорополе. Ктитор на овој параклис е г-нот Данило Смилески кој е и дологодишниот помагател на главниот црковен храм во селото Св. Ѓорѓија.
Оваа црквичка е од понов датум. Осветена е на 26 јули 2005 година (на денот на Светите Никодим Елбасански, руската рамноапостолна кнегиња Олга и Светата великомаченичка Ефимија), а со чинот на нејзиното осветување раководел архимандритот Партениј со дел од братството на манастирот Свети Јован Бигорски. Непосреден повод за нејзината градба е ненадејната смрт на момчето Игор, внук на ктиторот.
Овој параклис има убаво уреден двор и претставува вистинско задоволство да се посети и да се почине малку покрај него. Особено е убаво да се посети во вечерните прошетки низ селото, бидејќи е блиску.© 2008-2018 lazaropolee.blogspot. All rights reserved. mojso

При објавување на материјали од блогот lazaropolee.blogspot.com во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е превземен текстот.

Clip from Jadran Film 1948 production. This version of Teskoto is from the village of Lazaropolje

ТЕШКИОТ ЖИВОТ НА ЛАЗОРОВЕЦОТ

Povratesko,s. Lazaropole

Macedonia Time Lapse - Sunset after Snowfall HD - Lazoropole - Kolevski Voislav - Vojce

Macedonia Time Lapse - Panorama of Lazoropole HD *** Kolevski Voislav - Vojce

ИЛИНДЕН 2012_МАЈОВЦИ_МАНУКОТ

Lazaropole Sokolica Лазарополе Соколица

lazaropole winter 2009

Крсте Коловски - автор на фреските од Св. Димитрија

Св. Јован Бигорски

Св. Јован Бигорски
www.bigorski.org.mk

MAKEDONIJA PAT

MAKEDONIJA PAT
МАКЕДОНИЈА ПАТ

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана
www.ilinden-tirana.com

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!
Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река! ДАДЕТЕ ВАШ ПРИДОНЕС, ПОТПИШЕТЕ ЈА ПЕТИЦИЈАТА! Save Nacional Park Mavrovo!!! Make your contribution please SIGN THE PETITION!

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ
ВИСТИНА СЕ РОДИ

Blog Post

Popular Posts