© 2008-2018 lazaropolee.blogspot. All rights reserved. mojso

При објавување на материјали од блогот lazaropolee.blogspot.com во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е превземен текстот.

КАКО МУГРАТА ВО ЛАЗАРОПОЛЕ; песни-лирика за Лазарополе од Петар Гиневски

КАКО МУГРАТА ВО ЛАЗАРОПОЛЕ
песни-лирика од Петар Гиневски, Торонто Канада;
контакт: skopje@rogers.com

-----------------------------------
СВАДБИТЕ ВО ЛАЗАРОПОЛ

Ораџии како плева
Невестата китена, убава
Свадба голема

Сладок живот
Вдуша свежина
Ситно ситно сал се гази
Се ужива секој миг
Во срцето расте радост
Селаните збратимени
Насмеан е секој лик.


Топаните бијат
Се од грижи разбиваат
Зурли ечат небото го парат
Убавее сводот син
Всред село џумбус ори
Ѕинат ридови, ливади, гори
Мелодија локум блага
Гердан оро шир широко
Со свадбари сал се гради
Сите срца разиграни
Милина ги слади ...-----------------------------------

КАКО МУГРИТЕ ВО ЛАЗАРОПОЛЕ
(ПОСВЕТЕНА НА СОПРУГАТА ПЕРСА)

За ликот не ми зборувај
Мамец е на јадица
Низ времето – камелеон!


Ех, зборувам за таа – срцегомата
Длабока внатрешна убавина
Што не можеш да јавидиш на огледало...


За неа, ти, не ни размисливаш
Но јас ја чуствувам
Кога кон мене клони
Кога развива
Кога цвета... цути...
И чудесно воскреснува

За да потече во моите жили
Перфектно суптилнаБез бранови – фина, чиста


Отворен трендафил
како муграта во Лазарополе
во духот цутоцвет
суштествува
убавее твоето битие.


Сончевина, пролет е,
сон ли е – незнам!
Но знам дека е вистина
Впрочем, кај бистрите
Убавината не старее
Цел живот зрачи среќа
Растура радости, свежина
Низ животот спокој
Во душата мир.Сето тоа е како бајка
Толку многу едноставно:
Од битие во битие
Убоста се сели во мислата
Па впловива во моето постоење
Најчесто низ чистотата на зборот
Но и од погледот, насмевката, говорот...

-----------------------------------

КАВАЛИТЕ НА БИСТРА

Кавалите
Камен вгради топат
Гласот им е сладок сон
На нив нема никој рамен
Ни сојката, ни славејот
Ни од билбил пој.


Само овчарот на Бистра
Маестро е – низ кавалот
Да извади магичен тон
При лаеж од кучиња
Блеење од стотици грла
Рудо бело стадо
На Бистра планина
Сонот е јаве
Воздухо шприцер
Срцето сонце весело.


Оди на Бистра
Слушни ги кавалите
Мелодија кадифен глас
Разлеваат во питомините
По рудини, гори, ливади
Низ билата, млаки, падини
Кај што лежи Лазарополе
Китно мијачко село
Гулапче мое мило
Кротко, чисто, бело


Ги слушав кавалите
Пред многу децении лета
И уште ги слушам
Во мнене свират
Дење и ноќе вдуша ми милат
Како искра над пламен
Сите невољи гинат
Кавалите на Бистра
Свират ли свират...

П О В И К

СЕ ПОВИКУВААТ СИТЕ ЛАЗОРОВЦИ И ПРИЈАТЕЛИ НА ЛАЗАРОПОЛЕ ДА ДОНИРААТ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА НА СЛЕДНАТА ЖИРО СМЕТКА ОДОБРЕНА ОД МЕСНАТА ЗАЕДНИЦА ЛАЗАРОПОЛЕ

ЗДРУЖЕНИЕ НА ПОРАНЕШНИ ЖИТЕЛИ НА ЛАЗАРОПОЛЕ

ЖИРО СМЕТКА: 300000003337224
ДЕПОНЕНТ БАНКА: КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА

МЕСНА ЗАЕДНИЦА ЛАЗАРОПОЛЕ ВЕ ПОВИКУВА СИТЕ ЗАЕДНО ДА УЧЕСТВУВАМЕ ВО АКЦИЈАТА ЗА СТОПИРАЊЕ НА ПРОЕКТ ПЛАНОТ ВИКЕНД НАСЕЛБА

Поддржувачи
Совет на Месна Заедница Лазарополе
Здружение на поранешни жители на Лазарополе
Еколошко друштво на Лазарополе
Црковен одбор на Лазарополе
Лазороска младина

ТЕШКИОТ ЖИВОТ НА ЛАЗОРОВЕЦОТ

The Hard One Teskoto Gligor Smokvarski / Тешкото Глигор Смокварски

"Ој овчарче" - Прекрасна мијачка песна.

КРВ ЛАЗОРОВСКА

Благоја Грујовски - Концерт .

Macedonia Time Lapse - Sunset after Snowfall HD - Lazoropole - Kolevski Voislav - Vojce

Macedonia Time Lapse - Panorama of Lazoropole HD *** Kolevski Voislav - Vojce

Истражи ја Македонија - Тресонче и Лазорополе

ИЛИНДЕН 2012_МАЈОВЦИ_МАНУКОТ

Мијаци без гајлиња

Мијаци без гајлиња
ИСТРАЖИ ЈА МАКЕДОНИЈА

Крсте Коловски - автор на фреските од Св. Димитрија

Lazaropole Sokolica Лазарополе Соколица

ЛАЗАРОПОЛЕ - АЛФА ТВ

ТВ Галерија - Анте Поповски, Живот и дело. (ТВ ОРБИС - Битола)

„Живот„ посветена на Анте Поповски, на ТВ Алфа

Clip from Jadran Film 1948 production. This version of Teskoto is from the village of Lazaropolje

Povratesko,s. Lazaropole

lazaropole winter 2009

Naum Petreski -- Lazaropole tamu najgore

Св. Јован Бигорски

Св. Јован Бигорски
www.bigorski.org.mk

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ ОД ЈАНА ЈОВАНОВА

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ ОД ЈАНА ЈОВАНОВА
Во тек е продажна изложба на слики од Јана Јованова во KAFE LI. Изложбата ќе биде отворена до 05.мај.2015 година (ул.Анкарска бр 23, Скопје, секој ден од 08:00. до 00:00 часот). Изложени се дела од различни периоди од нејзиното творештво, работени во техниката масло на платно. Сите информации за сликите можете да ги добиете на телефон 075/92-28-30.

MAKEDONIJA PAT

MAKEDONIJA PAT
МАКЕДОНИЈА ПАТ

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана
www.ilinden-tirana.com

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!
Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река! ДАДЕТЕ ВАШ ПРИДОНЕС, ПОТПИШЕТЕ ЈА ПЕТИЦИЈАТА! Save Nacional Park Mavrovo!!! Make your contribution please SIGN THE PETITION!

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ
ВИСТИНА СЕ РОДИ

Blog Post

Popular Posts