© 2008-2018 lazaropolee.blogspot. All rights reserved. mojso

При објавување на материјали од блогот lazaropolee.blogspot.com во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е превземен текстот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ !!!Најнови вести: “МПЦ го одврза кесето, поточно почитуваниот митрополит деборско-кически Тимотеј ќе одвои онолку пил`ави-пари колку што се потребни за поставување на аларм во лазороската црква. Исто така нема да се жалат пил`ави и за изработка на новите икони кои ќе ја пополнеле празината.

Море би поверувал на овеа пишаницава и секој атеист... но не е така.

МПЦ беше молена да плунет некоја пил`ава за реставрација и конзервација на фрескоживописот, иконостасот и сите икони, но ништо како и многу пред тоа за разни потрепштини за црквата која е дел од епархијата на Тимотеј. Ништо никакво разбирање, никакво образложение едноставно ништо – саде бошотење.

Дури сега се јави бабажанот во давијава шо не снајде ... селата таму се села без кучиња... им велевме дајте ги иконите ќе ги заштитиме...!!!, во сите медиуми демек еве се огласивме мие.

Имат куталиња бујрум во Лазорополе ама косает пустинските, на нив си им митрополите. Дај и иконите ќа и скриеме. Кому тебе? Тебе на кого му изгоре БИГОРСКИ таму да и чуваш. Не те бакариме многу бабажан. Имат таму неисправна инсталација или моет да имат некоја грешна душа што нашла починка да ибегаат од пакостијата... и го заборавила уклучено решото и се зачадиле и лазороската и секоја мијачка одаја??? И градит ли градит таму на големо а малу пил`ави за лозороската, за гарската, за тресонечката црква... шшшшш, шуштиш бабажан.

Те молиме не `не растажувај не фрлај ургии-улишча во нас во лазоровци, не иди по останатите зашто овој храм го подигнаа сите селани лазоровци. Или само си бучиш така одстрана демек се грижиш а сакаш да клаеш рока на пил`авите од приходите на црквата кои не одит коде тебе туку останувает за нејзе. Кажи плуни еден лаф, еднаш отворено кажи - и сака приходите на лазороската црква!!! Гајле ми е за иконите шо заминае коде е приходот, е митрополите.

Ниту ќа и видевме "репликите" (неможе да постои реплика на една таква возвишена ствар - пред која се молиме) од иконите што заминаа ниту ќе ги видиме "репликите" и од овие што останаа. Ќе поверувавме барем малу до негде ако до пред празников поставеше некава "реплика" за заминатите икони. Но не ти е до тоа Тимотеј... Не.

Лазоровци да зноеш сами како и во минатото така и денес, ниту со пари од МПЦ (ниту од патријаршија ниту од егзархија – XIX век), сами ќа го направит уште поубав и посветол својот храм. А ти само изголтувај набрзина демек со брзината ќе си ја одстраниш својата вина со разни штури соопштенија и барања до разни државни институции за сето она што се случуваше во Мијачијата.

А да Мијачијата е дел од таа деборско-кическа епархија во која нема ниту кучиња а во која мислам или небре ти си митрополит.

Немоеш да го искинеш лазороскиот синџир не се обидувај. Немој да помислиш со пакостијава што не снајде да не поделиш. Нема да ти успее. Не не обвинувај, немој не те личи.
И за крај да го поздравиме чудачето да не речеме воперон од директор на истурениот дел од министерсвото за култура, таканаречената институција за заштита на културното богоство, директорот Кузман Паско. Кузмане оди закопајсе негде... копач.

автор на текстот Мојсо Поповски*ова е само мое видување на настанатат ѓурултија по случувањата со лазороската црква

*за сите литературни и правописни грешки однапред се извинуваме, но лазороскиот дијалект не трпи измени кога е разбуден лазороскиот инат.

со почит Мојсо Поповски


П О В И К

СЕ ПОВИКУВААТ СИТЕ ЛАЗОРОВЦИ И ПРИЈАТЕЛИ НА ЛАЗАРОПОЛЕ ДА ДОНИРААТ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА НА СЛЕДНАТА ЖИРО СМЕТКА ОДОБРЕНА ОД МЕСНАТА ЗАЕДНИЦА ЛАЗАРОПОЛЕ

ЗДРУЖЕНИЕ НА ПОРАНЕШНИ ЖИТЕЛИ НА ЛАЗАРОПОЛЕ

ЖИРО СМЕТКА: 300000003337224
ДЕПОНЕНТ БАНКА: КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА

МЕСНА ЗАЕДНИЦА ЛАЗАРОПОЛЕ ВЕ ПОВИКУВА СИТЕ ЗАЕДНО ДА УЧЕСТВУВАМЕ ВО АКЦИЈАТА ЗА СТОПИРАЊЕ НА ПРОЕКТ ПЛАНОТ ВИКЕНД НАСЕЛБА

Поддржувачи
Совет на Месна Заедница Лазарополе
Здружение на поранешни жители на Лазарополе
Еколошко друштво на Лазарополе
Црковен одбор на Лазарополе
Лазороска младина

ТЕШКИОТ ЖИВОТ НА ЛАЗОРОВЕЦОТ

The Hard One Teskoto Gligor Smokvarski / Тешкото Глигор Смокварски

"Ој овчарче" - Прекрасна мијачка песна.

КРВ ЛАЗОРОВСКА

Благоја Грујовски - Концерт .

Macedonia Time Lapse - Sunset after Snowfall HD - Lazoropole - Kolevski Voislav - Vojce

Macedonia Time Lapse - Panorama of Lazoropole HD *** Kolevski Voislav - Vojce

Истражи ја Македонија - Тресонче и Лазорополе

ИЛИНДЕН 2012_МАЈОВЦИ_МАНУКОТ

Мијаци без гајлиња

Мијаци без гајлиња
ИСТРАЖИ ЈА МАКЕДОНИЈА

Крсте Коловски - автор на фреските од Св. Димитрија

Lazaropole Sokolica Лазарополе Соколица

ЛАЗАРОПОЛЕ - АЛФА ТВ

ТВ Галерија - Анте Поповски, Живот и дело. (ТВ ОРБИС - Битола)

„Живот„ посветена на Анте Поповски, на ТВ Алфа

Clip from Jadran Film 1948 production. This version of Teskoto is from the village of Lazaropolje

Povratesko,s. Lazaropole

lazaropole winter 2009

Naum Petreski -- Lazaropole tamu najgore

Св. Јован Бигорски

Св. Јован Бигорски
www.bigorski.org.mk

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ ОД ЈАНА ЈОВАНОВА

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ ОД ЈАНА ЈОВАНОВА
Во тек е продажна изложба на слики од Јана Јованова во KAFE LI. Изложбата ќе биде отворена до 05.мај.2015 година (ул.Анкарска бр 23, Скопје, секој ден од 08:00. до 00:00 часот). Изложени се дела од различни периоди од нејзиното творештво, работени во техниката масло на платно. Сите информации за сликите можете да ги добиете на телефон 075/92-28-30.

MAKEDONIJA PAT

MAKEDONIJA PAT
МАКЕДОНИЈА ПАТ

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана
www.ilinden-tirana.com

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!
Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река! ДАДЕТЕ ВАШ ПРИДОНЕС, ПОТПИШЕТЕ ЈА ПЕТИЦИЈАТА! Save Nacional Park Mavrovo!!! Make your contribution please SIGN THE PETITION!

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ
ВИСТИНА СЕ РОДИ

Blog Post

Popular Posts