БЕЗЦЕНЕТА УБАВИНА; Песна-лирика од Петар Гиневски (род Гиневски)

БЕЗЦЕНЕТА УБАВИНА
Погледни ја сликата
и помили на ликата
На убавината од ставата
И рубата Лазаороска.

Пред сјајот
На седумте Лазаоровки
Ни црква
Ни иконите во неа
Не се рамнат
Ни се токмат
Пред прочуената
Лазороска убавина.

Сликата е од 1954-та
Го засени Холивуд
Ратка, Невена, Мара,
Ивка, Благуња, Вита, Јорда
Со децении и натаму
Живи и мртви
Зрачат питомина
Растураат ведрина
Нескротлива
Безценета убавина.

Петар Гиневски (род Гиновски), Торонто

Clip from Jadran Film 1948 production. This version of Teskoto is from the village of Lazaropolje

ТЕШКИОТ ЖИВОТ НА ЛАЗОРОВЕЦОТ

Povratesko,s. Lazaropole

Macedonia Time Lapse - Sunset after Snowfall HD - Lazoropole - Kolevski Voislav - Vojce

Macedonia Time Lapse - Panorama of Lazoropole HD *** Kolevski Voislav - Vojce

ИЛИНДЕН 2012_МАЈОВЦИ_МАНУКОТ

Lazaropole Sokolica Лазарополе Соколица

lazaropole winter 2009

Крсте Коловски - автор на фреските од Св. Димитрија

Св. Јован Бигорски

Св. Јован Бигорски
www.bigorski.org.mk

MAKEDONIJA PAT

MAKEDONIJA PAT
МАКЕДОНИЈА ПАТ

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана
www.ilinden-tirana.com

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!
Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река! ДАДЕТЕ ВАШ ПРИДОНЕС, ПОТПИШЕТЕ ЈА ПЕТИЦИЈАТА! Save Nacional Park Mavrovo!!! Make your contribution please SIGN THE PETITION!

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ
ВИСТИНА СЕ РОДИ

Blog Post