КРСТЕ ИЛИЕВ ПАШО

КРСТЕ ИЛИЕВ ПАШО
Роден е во Лазорополе, татко му се викал Илија. По професија бил ѕидар, а се претпоставува дека и татко му ја работел таа работа. За Крстета се раскажува дека карактеристична била силата која што избивала од неговите очи, како и потезите што ги правел. Бил мускулест и силен, така што немало камен што неможел да го совлада при градењето на куќите. Како мајстор-ѕидар најчесто крстосувал по околните градови Кичево и Дебар, но се знае дека по печалба одел и до Лерин.
Еднаш додека работел кај некој дебарски бег, нагости кај него дошол некој пеливан од Цариград. Пеливанот веднаш побарал да му се најде јунак што ќе излезе на мегдан со него. Откако бегот неможејќи да обезбеди пеливан за борба започнал да очајува, Крсте се понудил самиот, за голем надомест, за што бил даден и збор, да си ја испроба силата со познатиот борец. Борбата започнала, а пеливанот чувствувајќи се надмоќно, започнал да си игра мајтап со мајстор Крсте, удирајќи му шлаканици. Но, во еден момент на негово невнимание, Крсте го фатил на лошо место, високо го кренал во воздух и со силина го удрил од земја, по што пеливанот се повредил, а борбата била прекината. Се раскажува дека тогаш бегот со голема радост изустил: „Пашата од Цариград ни испратил силен пеливан ама и ние меѓу нас имаме паша“. По ова мајсторот Крсте го завикале Пашо, коешто име подоцна станало и семејно презиме.
Како негови наследници се забележани неговите двајца синови Петре и Ристе.
Годините на неговото раѓање и смрт досега за нас остануваат непознати.
изработил Слободан Шошкоски
Литература:
¨ Блаже Смилевски, Тешкото од Лазорополе, Скопје, 2006, 180

П О В И К

СЕ ПОВИКУВААТ СИТЕ ЛАЗОРОВЦИ И ПРИЈАТЕЛИ НА ЛАЗАРОПОЛЕ ДА ДОНИРААТ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА НА СЛЕДНАТА ЖИРО СМЕТКА ОДОБРЕНА ОД МЕСНАТА ЗАЕДНИЦА ЛАЗАРОПОЛЕ

ЗДРУЖЕНИЕ НА ПОРАНЕШНИ ЖИТЕЛИ НА ЛАЗАРОПОЛЕ

ЖИРО СМЕТКА: 300000003337224
ДЕПОНЕНТ БАНКА: КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА

МЕСНА ЗАЕДНИЦА ЛАЗАРОПОЛЕ ВЕ ПОВИКУВА СИТЕ ЗАЕДНО ДА УЧЕСТВУВАМЕ ВО АКЦИЈАТА ЗА СТОПИРАЊЕ НА ПРОЕКТ ПЛАНОТ ВИКЕНД НАСЕЛБА

Поддржувачи
Совет на Месна Заедница Лазарополе
Здружение на поранешни жители на Лазарополе
Еколошко друштво на Лазарополе
Црковен одбор на Лазарополе
Лазороска младина

ТЕШКИОТ ЖИВОТ НА ЛАЗОРОВЕЦОТ

The Hard One Teskoto Gligor Smokvarski / Тешкото Глигор Смокварски

"Ој овчарче" - Прекрасна мијачка песна.

КРВ ЛАЗОРОВСКА

Благоја Грујовски - Концерт .

Macedonia Time Lapse - Sunset after Snowfall HD - Lazoropole - Kolevski Voislav - Vojce

Macedonia Time Lapse - Panorama of Lazoropole HD *** Kolevski Voislav - Vojce

Истражи ја Македонија - Тресонче и Лазорополе

ИЛИНДЕН 2012_МАЈОВЦИ_МАНУКОТ

Мијаци без гајлиња

Мијаци без гајлиња
ИСТРАЖИ ЈА МАКЕДОНИЈА

Крсте Коловски - автор на фреските од Св. Димитрија

Lazaropole Sokolica Лазарополе Соколица

ЛАЗАРОПОЛЕ - АЛФА ТВ

ТВ Галерија - Анте Поповски, Живот и дело. (ТВ ОРБИС - Битола)

„Живот„ посветена на Анте Поповски, на ТВ Алфа

Clip from Jadran Film 1948 production. This version of Teskoto is from the village of Lazaropolje

Povratesko,s. Lazaropole

lazaropole winter 2009

Naum Petreski -- Lazaropole tamu najgore

Св. Јован Бигорски

Св. Јован Бигорски
www.bigorski.org.mk

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ ОД ЈАНА ЈОВАНОВА

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ ОД ЈАНА ЈОВАНОВА
Во тек е продажна изложба на слики од Јана Јованова во KAFE LI. Изложбата ќе биде отворена до 05.мај.2015 година (ул.Анкарска бр 23, Скопје, секој ден од 08:00. до 00:00 часот). Изложени се дела од различни периоди од нејзиното творештво, работени во техниката масло на платно. Сите информации за сликите можете да ги добиете на телефон 075/92-28-30.

MAKEDONIJA PAT

MAKEDONIJA PAT
МАКЕДОНИЈА ПАТ

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана
www.ilinden-tirana.com

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!
Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река! ДАДЕТЕ ВАШ ПРИДОНЕС, ПОТПИШЕТЕ ЈА ПЕТИЦИЈАТА! Save Nacional Park Mavrovo!!! Make your contribution please SIGN THE PETITION!

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ
ВИСТИНА СЕ РОДИ

Blog Post

Popular Posts