© 2008-2018 lazaropolee.blogspot. All rights reserved. mojso

При објавување на материјали од блогот lazaropolee.blogspot.com во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е превземен текстот.

5. Именувањето и осветувањето на црквата во Лазорополе

селска црква Свети Ѓорѓија во Лазорополе (5)
текстот е базиран на книгите од почитуваниот г-дин Блаже Смилевски,
„Срцепис за Лазарополе“, издание на Македноска ризница, Куманово, 1995 година
„Црквата Св Ѓорѓија во Лазарополе“, издание на Македонска ризница, Куманово, 1997 годинаИменувањето и осветувањето на црквата во Лазорополе
Уште за време на градењето на црквата, а особено кога нејзиното завршување се наоѓало пред самиот крај, се наметнала потребата за тоа на кој светец или настан од православното христијанство, таа да биде посветена. За оваа работа, впрочем како и за сите останати црковни работи, се грижел црковниот одбор, на чие што чело се наоѓал Ѓурчин Кокале, кој несомнено уживал огромен углед на селски главешина, но и на ктитор на црквата. Тој се залагал црквата да му се посвети на Свети Илија, во чест на неговиот татко Илија, кого што неуспеал да го запознае, воедно негова голема желба била чинот на осветувањето на црквата да се изврши на Илинден. Останатите членови на црковниот одбор, но и многу други угледни Лазоровци, инсистирале црквата да се именува според светецот великомаченик Свети Ѓорѓија Победоносецот, со цел да се зачува споменот за Ѓурчина. (името Ѓурчин е изведено од името Ѓорѓија). Како компромис било решено црквата да биде именувана Свети Ѓорѓија, а чинот на нејзиното осветување да се изврши на празникот Илинден, кој од тогаш натаму би се славел како црковна и селска слава.
Црквата Свети Ѓорѓија била осветена на Илинден 1841 година, кога целото Лазорополе биле претесно да ги собере сите гости кои дошле во селото да присуствуваат на свечениот чин, но и да му направат чест на моќниот ктитор Ѓурчин Кокале. Тука дошле моќните мијачки првенци и богати ќеаји како Томо Томоски од Галичник, од Албанците наречен уште и „џимс е крали“ - полукрал, Сарџо Брадиноски од Тресонче, Коло Ќеаја од Росоки, Мино Опута од Битуши и други, кои сите од ред носеле дарови за првата новоизградена црква кај Мијаците по подолго време. Тој ден бил голем празник за Лазорополе. Насекаде ечеле зурли и тапани, по полињата се вртеле на ражен Ѓурчиновите јагниња, а веселбата не запирала.
Ова, како народно предание се пренесувало од колено на колено кај сите Лазоровци, со цел тоа да не се заборави. Особена улога во пренесувањето на ова усно предание имале старите луѓе, особено жените.

П О В И К

СЕ ПОВИКУВААТ СИТЕ ЛАЗОРОВЦИ И ПРИЈАТЕЛИ НА ЛАЗАРОПОЛЕ ДА ДОНИРААТ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА НА СЛЕДНАТА ЖИРО СМЕТКА ОДОБРЕНА ОД МЕСНАТА ЗАЕДНИЦА ЛАЗАРОПОЛЕ

ЗДРУЖЕНИЕ НА ПОРАНЕШНИ ЖИТЕЛИ НА ЛАЗАРОПОЛЕ

ЖИРО СМЕТКА: 300000003337224
ДЕПОНЕНТ БАНКА: КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА

МЕСНА ЗАЕДНИЦА ЛАЗАРОПОЛЕ ВЕ ПОВИКУВА СИТЕ ЗАЕДНО ДА УЧЕСТВУВАМЕ ВО АКЦИЈАТА ЗА СТОПИРАЊЕ НА ПРОЕКТ ПЛАНОТ ВИКЕНД НАСЕЛБА

Поддржувачи
Совет на Месна Заедница Лазарополе
Здружение на поранешни жители на Лазарополе
Еколошко друштво на Лазарополе
Црковен одбор на Лазарополе
Лазороска младина

ТЕШКИОТ ЖИВОТ НА ЛАЗОРОВЕЦОТ

The Hard One Teskoto Gligor Smokvarski / Тешкото Глигор Смокварски

"Ој овчарче" - Прекрасна мијачка песна.

КРВ ЛАЗОРОВСКА

Благоја Грујовски - Концерт .

Macedonia Time Lapse - Sunset after Snowfall HD - Lazoropole - Kolevski Voislav - Vojce

Macedonia Time Lapse - Panorama of Lazoropole HD *** Kolevski Voislav - Vojce

Истражи ја Македонија - Тресонче и Лазорополе

ИЛИНДЕН 2012_МАЈОВЦИ_МАНУКОТ

Мијаци без гајлиња

Мијаци без гајлиња
ИСТРАЖИ ЈА МАКЕДОНИЈА

Крсте Коловски - автор на фреските од Св. Димитрија

Lazaropole Sokolica Лазарополе Соколица

ЛАЗАРОПОЛЕ - АЛФА ТВ

ТВ Галерија - Анте Поповски, Живот и дело. (ТВ ОРБИС - Битола)

„Живот„ посветена на Анте Поповски, на ТВ Алфа

Clip from Jadran Film 1948 production. This version of Teskoto is from the village of Lazaropolje

Povratesko,s. Lazaropole

lazaropole winter 2009

Naum Petreski -- Lazaropole tamu najgore

Св. Јован Бигорски

Св. Јован Бигорски
www.bigorski.org.mk

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ ОД ЈАНА ЈОВАНОВА

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ ОД ЈАНА ЈОВАНОВА
Во тек е продажна изложба на слики од Јана Јованова во KAFE LI. Изложбата ќе биде отворена до 05.мај.2015 година (ул.Анкарска бр 23, Скопје, секој ден од 08:00. до 00:00 часот). Изложени се дела од различни периоди од нејзиното творештво, работени во техниката масло на платно. Сите информации за сликите можете да ги добиете на телефон 075/92-28-30.

MAKEDONIJA PAT

MAKEDONIJA PAT
МАКЕДОНИЈА ПАТ

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана
www.ilinden-tirana.com

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!
Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река! ДАДЕТЕ ВАШ ПРИДОНЕС, ПОТПИШЕТЕ ЈА ПЕТИЦИЈАТА! Save Nacional Park Mavrovo!!! Make your contribution please SIGN THE PETITION!

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ
ВИСТИНА СЕ РОДИ

Blog Post

Popular Posts