СЕРАФИМ МАРТИНОВ ПОПОСКИ ДИМКОСКИ

СЕРАФИМ МАРТИНОВ ДИМКОСКИ ПОПОСКИ
(1832-1899)
Тој е еден од синовите на свештеникот и учител поп Мартин. Роден е во 1832 година (Според: Д-р Александар Матковски, Ѓурчин Кокалески (1775-1863), ИНИ, Скопје, 1959 види го дијаграмот за родословието на Димковци-додаток во книгата). Тој бил познат свештеник црковен певец и учител во селото. Воедно, го потпомагал нараснатото и сé повлијателно антипатријаршиско црковно-народно движење, кое се борело за своја црковна самостојност. Имал склучено договор со архимандритот аџи Теофил Аврамов Жунгулоски за изработка на преписи од евангелија, црковни служби и молитви, кои што потоа биле растурани во оние делови на западна Македонија каде што се појавувала потреба за тоа. Воедно тој собирал и народни песни, се бавел со билкарство, а помагал и за излекување на брадавици и заушки со посебен метод на запишување. Овој метод тој го научил од калуѓери кои оделе од село до село за да собираат доброволна парична помош за манастирите во Света Гора.
Во 1897 година, тој од позиција на селски свештеник се потпишал на петицијата на група лазоровци кои барале од турските официјални власти отворање на српско училиште во селото. Оваа негова постапка треба да се гледа од позиција на загрижен татко, ако се знае фактот дека неговиот син Мартин имал завршено светосавската подготвителна учителска школа во Крагуевац уште во 1894 година, па речиси природно било тој да се обидува на некој начин да му помогне на својот син. Дека оваа негова активност вродила со плод зборува и тоа дека веднаш по отворањето на српското училиште во селото на 23 септември 1897 година за учител бил поставен син му Мартин Поповиќ (Мартин Серафимов Димкоски).
Починал во 1899 година, а колку бил почитуван меѓу своите соселани зборува и фактот дека тој е закопан зад олтарот на селската црква во Лазорополе, во црковниот двор, како четврти гроб по ред.
Бил оженет со Дева Коштреска и нивни деца се: Мартин, Антим, Јован, Евге, Луке, Ефимија, Мара, Милјана, Ката.

изработил Слободан Шошкоски
Литература: Д-р Александар Матковски, Ѓурчин Кокалески, ИНИ, Сопје, 1959

П О В И К

СЕ ПОВИКУВААТ СИТЕ ЛАЗОРОВЦИ И ПРИЈАТЕЛИ НА ЛАЗАРОПОЛЕ ДА ДОНИРААТ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА НА СЛЕДНАТА ЖИРО СМЕТКА ОДОБРЕНА ОД МЕСНАТА ЗАЕДНИЦА ЛАЗАРОПОЛЕ

ЗДРУЖЕНИЕ НА ПОРАНЕШНИ ЖИТЕЛИ НА ЛАЗАРОПОЛЕ

ЖИРО СМЕТКА: 300000003337224
ДЕПОНЕНТ БАНКА: КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА

МЕСНА ЗАЕДНИЦА ЛАЗАРОПОЛЕ ВЕ ПОВИКУВА СИТЕ ЗАЕДНО ДА УЧЕСТВУВАМЕ ВО АКЦИЈАТА ЗА СТОПИРАЊЕ НА ПРОЕКТ ПЛАНОТ ВИКЕНД НАСЕЛБА

Поддржувачи
Совет на Месна Заедница Лазарополе
Здружение на поранешни жители на Лазарополе
Еколошко друштво на Лазарополе
Црковен одбор на Лазарополе
Лазороска младина

ТЕШКИОТ ЖИВОТ НА ЛАЗОРОВЕЦОТ

The Hard One Teskoto Gligor Smokvarski / Тешкото Глигор Смокварски

"Ој овчарче" - Прекрасна мијачка песна.

КРВ ЛАЗОРОВСКА

Благоја Грујовски - Концерт .

Macedonia Time Lapse - Sunset after Snowfall HD - Lazoropole - Kolevski Voislav - Vojce

Macedonia Time Lapse - Panorama of Lazoropole HD *** Kolevski Voislav - Vojce

Истражи ја Македонија - Тресонче и Лазорополе

ИЛИНДЕН 2012_МАЈОВЦИ_МАНУКОТ

Мијаци без гајлиња

Мијаци без гајлиња
ИСТРАЖИ ЈА МАКЕДОНИЈА

Крсте Коловски - автор на фреските од Св. Димитрија

Lazaropole Sokolica Лазарополе Соколица

ЛАЗАРОПОЛЕ - АЛФА ТВ

ТВ Галерија - Анте Поповски, Живот и дело. (ТВ ОРБИС - Битола)

„Живот„ посветена на Анте Поповски, на ТВ Алфа

Clip from Jadran Film 1948 production. This version of Teskoto is from the village of Lazaropolje

Povratesko,s. Lazaropole

lazaropole winter 2009

Naum Petreski -- Lazaropole tamu najgore

Св. Јован Бигорски

Св. Јован Бигорски
www.bigorski.org.mk

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ ОД ЈАНА ЈОВАНОВА

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ ОД ЈАНА ЈОВАНОВА
Во тек е продажна изложба на слики од Јана Јованова во KAFE LI. Изложбата ќе биде отворена до 05.мај.2015 година (ул.Анкарска бр 23, Скопје, секој ден од 08:00. до 00:00 часот). Изложени се дела од различни периоди од нејзиното творештво, работени во техниката масло на платно. Сите информации за сликите можете да ги добиете на телефон 075/92-28-30.

MAKEDONIJA PAT

MAKEDONIJA PAT
МАКЕДОНИЈА ПАТ

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана
www.ilinden-tirana.com

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!
Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река! ДАДЕТЕ ВАШ ПРИДОНЕС, ПОТПИШЕТЕ ЈА ПЕТИЦИЈАТА! Save Nacional Park Mavrovo!!! Make your contribution please SIGN THE PETITION!

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ
ВИСТИНА СЕ РОДИ

Blog Post

Popular Posts