Koста Апостолов Солев Рацин

На денешен ден, 1943 година, на планината Лопушник, Лазарополе-Кичево, и до денес неразјаснети околности, загина Кочо Рацин (роден 1908 во Велес), македонски книжевен деец и активист, главниот двигател на современата македонска поезија меѓу двете светски војни. 
СВЕЧЕНОСТ ПО ПОВОД ПОСТАВУВАЊЕТО НА СПОМЕНИКОТ НА КОСТА СОЛЕВ РАЦИН ВО ЛАЗАРОПОЛЕ 1950г. НА КОЈА ПРИСУСТВУВАЛА И МАЈКАТА НА КОСТА СОЛЕВ РАЦИН, МАРИЈА СОЛЕВА 

споменикот на Кочо Рацин во Лазарополе
Тихон Јосифовски (управител на задругата) со мајката на Кочо Рацин

Тихон Јосифовски (управител на задругата) со мајката на Кочо Рацин


ФОТОГРАФИИТЕ ГИ ИСПРАТИ ФИЛИП ГЛИГУРОВСКИ

Clip from Jadran Film 1948 production. This version of Teskoto is from the village of Lazaropolje

ТЕШКИОТ ЖИВОТ НА ЛАЗОРОВЕЦОТ

Povratesko,s. Lazaropole

Macedonia Time Lapse - Sunset after Snowfall HD - Lazoropole - Kolevski Voislav - Vojce

Macedonia Time Lapse - Panorama of Lazoropole HD *** Kolevski Voislav - Vojce

ИЛИНДЕН 2012_МАЈОВЦИ_МАНУКОТ

Lazaropole Sokolica Лазарополе Соколица

lazaropole winter 2009

Крсте Коловски - автор на фреските од Св. Димитрија

Св. Јован Бигорски

Св. Јован Бигорски
www.bigorski.org.mk

MAKEDONIJA PAT

MAKEDONIJA PAT
МАКЕДОНИЈА ПАТ

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана
www.ilinden-tirana.com

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!
Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река! ДАДЕТЕ ВАШ ПРИДОНЕС, ПОТПИШЕТЕ ЈА ПЕТИЦИЈАТА! Save Nacional Park Mavrovo!!! Make your contribution please SIGN THE PETITION!

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ
ВИСТИНА СЕ РОДИ

Blog Post