Современо мијачко-лазороско копаничарство. Горан Алкушовски-Алкуш

Македонија од секогаш имала прочуени резбари во дрво, кои оставале зад себе драгоцени копаничарски дела. Трпеливо, прецизно и макотрпно ги врежуваат македонските копаничари во дрвото своите мечти, уметничката имагинација, проткаена со употреба на 30-тина симболи на животни, растенија, предмети и други мотиви. Резбарските мијачки тајфи од минатите векови на Петре Филиповски - Гарката, Макариј Фрчковски, браќата Димитар и Андон Станишеви, како и мнозина други од времето тогашно, но и сегашно, ја исполнија македонската култура со врвни резбарски дела: иконостаси, архиерејски тронови, царски двери, балдахини, полиелеи ...
Традицијата не згаснува. Мијачката резба повторно заживува, во луѓето чии корени се од таму - од Лазарополе. Овде ќе ви преставиме дел од резбите на копаничарот Горан Алкушовски-Алкуш (контакт телефон 070/338-764).
Горан Алкушовски-Алкуш
"Изворно"
Горан Алкушовски-Алкуш
"Изворно"
Горан Алкушовски-Алкуш
"Изворно"
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
контакт телефон 070/338-764

ТЕШКИОТ ЖИВОТ НА ЛАЗОРОВЕЦОТ

Povratesko,s. Lazaropole

Macedonia Time Lapse - Sunset after Snowfall HD - Lazoropole - Kolevski Voislav - Vojce

Macedonia Time Lapse - Panorama of Lazoropole HD *** Kolevski Voislav - Vojce

ИЛИНДЕН 2012_МАЈОВЦИ_МАНУКОТ

Lazaropole Sokolica Лазарополе Соколица

Крсте Коловски - автор на фреските од Св. Димитрија

Св. Јован Бигорски

Св. Јован Бигорски
www.bigorski.org.mk

MAKEDONIJA PAT

MAKEDONIJA PAT
МАКЕДОНИЈА ПАТ

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана
www.ilinden-tirana.com

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!
Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река! ДАДЕТЕ ВАШ ПРИДОНЕС, ПОТПИШЕТЕ ЈА ПЕТИЦИЈАТА! Save Nacional Park Mavrovo!!! Make your contribution please SIGN THE PETITION!

Blog Post