ОТЕЦ МИТРОФАН

ОТЕЦ МИТРОФАН
(17??-1807)
Знаеме само дека потекнува од Лазорополе, но за жал не сме во можност да посочиме од кој лазороски род потекнува овој знаменит човек. Тој се замонашил и дејствувал во манастирот Свети Јован Бигорски. Бил игумен на манастирот во периодот од 1796 до 1807 година. Во времето кога тој бил игумен на манастирот, околу 1800 година, на местото на тогаш постоечката мала црква каде што се чувала „побегнатата“ икона на Свети Јован Претеча, изградил поголема црква, таа всушност е сегашната црква во манастирот Свети Јован Бигорски.
За жал не знаеме ништо подетално за него и неговиот живот, освен дека починал во 1807 година. Бил закопан во дворот на манастирот.

изработил Слободан Шошкоски

Извори:

¨ http://pravoslavie.8m.com/19.htm
¨ http://www.makedonskosonce.com/broevis/2002/sonce438/Tekst28.htm
¨ http://my.opera.com/ancientmacedonia/blog/show.dml/1209033
¨ д-р Блаже Смилевски, Срцепис за Лазарополе, Куманово, 1995, 60

© 2008-2018 lazaropolee.blogspot. All rights reserved. mojso

При објавување на материјали од блогот lazaropolee.blogspot.com во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е превземен текстот.

Clip from Jadran Film 1948 production. This version of Teskoto is from the village of Lazaropolje

ТЕШКИОТ ЖИВОТ НА ЛАЗОРОВЕЦОТ

Povratesko,s. Lazaropole

Macedonia Time Lapse - Sunset after Snowfall HD - Lazoropole - Kolevski Voislav - Vojce

Macedonia Time Lapse - Panorama of Lazoropole HD *** Kolevski Voislav - Vojce

ИЛИНДЕН 2012_МАЈОВЦИ_МАНУКОТ

Lazaropole Sokolica Лазарополе Соколица

lazaropole winter 2009

Крсте Коловски - автор на фреските од Св. Димитрија

Св. Јован Бигорски

Св. Јован Бигорски
www.bigorski.org.mk

MAKEDONIJA PAT

MAKEDONIJA PAT
МАКЕДОНИЈА ПАТ

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана
www.ilinden-tirana.com

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!
Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река! ДАДЕТЕ ВАШ ПРИДОНЕС, ПОТПИШЕТЕ ЈА ПЕТИЦИЈАТА! Save Nacional Park Mavrovo!!! Make your contribution please SIGN THE PETITION!

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ
ВИСТИНА СЕ РОДИ

Blog Post

Popular Posts