© 2008-2018 lazaropolee.blogspot. All rights reserved. mojso

При објавување на материјали од блогот lazaropolee.blogspot.com во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е превземен текстот.

БОШКО ПЕРИНСКИ

БОШКО ПЕРИНСКИ
(1950-2008)

"Времето во деншниот ден речиси целосно ќе го потрошам за конечно дообиколување на мојата најнова книга, афоризми и епиграми со работен наслов "Просто мнозинсво". Оваа книга, всушност, содржински се надоврзува на моите две претходни книги: "На бош" и "Човек на човека му е пратеник"." ... "Денот ми почнува на чист воздух, во опкружување на остатоците од последниот снег и пролетното сонце врз Лазарополе. Тука го минувам викендот, заедно со моите најблиски, и се разбира, нема да ја испуштам множноста нешто да забележам во нотесот, каде што ги пишувам импресиите што ги внесувам во мојот најнов литературен ракопис. " (Утрински Весник, бр.1736, Што прават денес, 16 октомври 2006г.)

Бошко Перински, роден 1950 година во Ла
зарополе. Неговиот краток но плоден период завршува во 2008 година во Скопје. Од 1983 година почнува да објавува афоризми во Остен, Студенски збор, Вечер, на програмите на МРТВ. Неговите афоризми се преведувани и објавувани во словачки (гласило на словачките писатели "Литературен неделник"), српски ("Јеж") и бугарски ("Стршел") списанија за хумор и сатира. Во Бугарија, Габрово, 1997 година на 13-то интернационално биенале во куќата на хумор и сатира во уметноста го освојува 3-то место за книга. Неговите афоризми ги има и во "Антологија на балканскиот афоризам" составена од нашиот сатиричар Васил Толески, кој е прогласен за "Екселенција на сатирата". Добитник е на првите награди на фестивалот за хумор и сатира "ИН ВИНИЦА ВЕРИТАС".
* 1993 година прва награда во категорија Aфоризми;

* 1994 прва награда во категорија Епиграми;

Во 1994 година ја објавува својата прва книга "На бош" а во 1996 година ја објавува и својата втора книга "Човек на човека му е пратеник ".
Зад себе има оставено и уште многу не објавени ракописи, афоризми, епиграми, сценарија за драми како и многу сатирични приказни кои тој ги нарекува "Врутоци".
Со дозвола на неговото семејство, благодарение на неговиот син Ламбе Перински, од сега натаму, на блогот ќе објавиме 50-тина афоризми на Бошко Перински од неговите книгиги "На бош" и "Човек на човека му е пратеник".

П О В И К

СЕ ПОВИКУВААТ СИТЕ ЛАЗОРОВЦИ И ПРИЈАТЕЛИ НА ЛАЗАРОПОЛЕ ДА ДОНИРААТ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА НА СЛЕДНАТА ЖИРО СМЕТКА ОДОБРЕНА ОД МЕСНАТА ЗАЕДНИЦА ЛАЗАРОПОЛЕ

ЗДРУЖЕНИЕ НА ПОРАНЕШНИ ЖИТЕЛИ НА ЛАЗАРОПОЛЕ

ЖИРО СМЕТКА: 300000003337224
ДЕПОНЕНТ БАНКА: КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА

МЕСНА ЗАЕДНИЦА ЛАЗАРОПОЛЕ ВЕ ПОВИКУВА СИТЕ ЗАЕДНО ДА УЧЕСТВУВАМЕ ВО АКЦИЈАТА ЗА СТОПИРАЊЕ НА ПРОЕКТ ПЛАНОТ ВИКЕНД НАСЕЛБА

Поддржувачи
Совет на Месна Заедница Лазарополе
Здружение на поранешни жители на Лазарополе
Еколошко друштво на Лазарополе
Црковен одбор на Лазарополе
Лазороска младина

ТЕШКИОТ ЖИВОТ НА ЛАЗОРОВЕЦОТ

The Hard One Teskoto Gligor Smokvarski / Тешкото Глигор Смокварски

"Ој овчарче" - Прекрасна мијачка песна.

КРВ ЛАЗОРОВСКА

Благоја Грујовски - Концерт .

Macedonia Time Lapse - Sunset after Snowfall HD - Lazoropole - Kolevski Voislav - Vojce

Macedonia Time Lapse - Panorama of Lazoropole HD *** Kolevski Voislav - Vojce

Истражи ја Македонија - Тресонче и Лазорополе

ИЛИНДЕН 2012_МАЈОВЦИ_МАНУКОТ

Мијаци без гајлиња

Мијаци без гајлиња
ИСТРАЖИ ЈА МАКЕДОНИЈА

Крсте Коловски - автор на фреските од Св. Димитрија

Lazaropole Sokolica Лазарополе Соколица

ЛАЗАРОПОЛЕ - АЛФА ТВ

ТВ Галерија - Анте Поповски, Живот и дело. (ТВ ОРБИС - Битола)

„Живот„ посветена на Анте Поповски, на ТВ Алфа

Clip from Jadran Film 1948 production. This version of Teskoto is from the village of Lazaropolje

Povratesko,s. Lazaropole

lazaropole winter 2009

Naum Petreski -- Lazaropole tamu najgore

Св. Јован Бигорски

Св. Јован Бигорски
www.bigorski.org.mk

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ ОД ЈАНА ЈОВАНОВА

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ ОД ЈАНА ЈОВАНОВА
Во тек е продажна изложба на слики од Јана Јованова во KAFE LI. Изложбата ќе биде отворена до 05.мај.2015 година (ул.Анкарска бр 23, Скопје, секој ден од 08:00. до 00:00 часот). Изложени се дела од различни периоди од нејзиното творештво, работени во техниката масло на платно. Сите информации за сликите можете да ги добиете на телефон 075/92-28-30.

MAKEDONIJA PAT

MAKEDONIJA PAT
МАКЕДОНИЈА ПАТ

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана
www.ilinden-tirana.com

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!
Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река! ДАДЕТЕ ВАШ ПРИДОНЕС, ПОТПИШЕТЕ ЈА ПЕТИЦИЈАТА! Save Nacional Park Mavrovo!!! Make your contribution please SIGN THE PETITION!

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ
ВИСТИНА СЕ РОДИ

Blog Post

Popular Posts