ФЕСТИВАЛ НА НАРЦИСИТЕ (Narcissus poeticus)


Вака во Австрија (централниот дел од земјата градот Bad Aussee) се прославува живото-природата. Тие знаат да уживаат во природата, знаат докрај да ја "искористат" природата. А ние во Македонија дали знаеме да ја "искористиме" природата или знаеме само едноставно да ја уништиме сета нејзина убавина сите нејзини плодови. 
Да не дозволиме нарцисот - нарцисот на поетот да го снема од Лазарополе.
"Дојдете во Лазарополе во мај кога милиони нарциси цветаат во околните полиња... и ако од далечина ве здогледаат лазарополските шарпланинци, не плашете се - патниците со добра воја се пречекуваат со весело мавтање на опашката ... ."
Ова е последната реченица со која завршува една од поубавите стории од сериалот ИСТРАЖИЈА МАКЕДОНИЈАНо рајскиот килим од снежно бели и кристално чист капки од мајска роса натежнати врз лазороскиот нарцис ќе се исцрнат, ќе ја снема таа божја убавина. Ќе го откорнат вековното растение од местото каде долго време виреело. ... Чекаме... лаеш се чу! Лазороските шарпланинците осетија непријатели. Да тоа се патници кои немаат добра волја. Патници некакви ти божем сајбии кои дојдоа да го искорнат дедовот цвеќе од дедовиот ни атар. Срипаа лазороските шарпланинци ги одвратиа луѓето со лоша волја...
Нарцисот остана во дедовината за уште многу векови.

Лазороскиот нарцис како што ние си го нарекуваме пошироко и во стучните кругови се нарекува Narcissus poeticus. Ви ги препорачувам следните линкови каде што ќе бидете во можност подетално да се запознаете со овој вид на растение.

Narcissus poeticus - Lazaropole, Mount Bistra, Macedonia
Нарцис во Лазарополе, Бистра, Македонија
НАРЦИСОТ НА ПОЕТОТ
Лазороскиот нарцис како што ние си го нарекуваме пошироко и во стучните кругови се нарекува Narcissus poeticus. Ви ги препорачувам следните линкови каде што ќе бидете во можност подетално да се запознаете со овој вид на растение.


ТЕШКИОТ ЖИВОТ НА ЛАЗОРОВЕЦОТ

Povratesko,s. Lazaropole

Macedonia Time Lapse - Sunset after Snowfall HD - Lazoropole - Kolevski Voislav - Vojce

Macedonia Time Lapse - Panorama of Lazoropole HD *** Kolevski Voislav - Vojce

ИЛИНДЕН 2012_МАЈОВЦИ_МАНУКОТ

Lazaropole Sokolica Лазарополе Соколица

Крсте Коловски - автор на фреските од Св. Димитрија

Св. Јован Бигорски

Св. Јован Бигорски
www.bigorski.org.mk

MAKEDONIJA PAT

MAKEDONIJA PAT
МАКЕДОНИЈА ПАТ

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана
www.ilinden-tirana.com

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!
Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река! ДАДЕТЕ ВАШ ПРИДОНЕС, ПОТПИШЕТЕ ЈА ПЕТИЦИЈАТА! Save Nacional Park Mavrovo!!! Make your contribution please SIGN THE PETITION!

Blog Post