IN MEMORIAM ТОМЕ ПЕРИНСКИ

IN MEMORIAM
ТОМЕ ПЕРИНСКИ
(1953 - 2010)
Почитувани Лазоровци и почитувачи на селото. Во овие тешки денови се збогуваме од човекот кој не задолжи сите нас. Тој направи повеќе за селото од многумина пред него и остави свој личен печат во душите на сите што го знаевме. Не научи како со личен пример можеме да покажеме како се сака селото и како се почитува традицијата на нашите дедовци. Човек секогаш отворен за разговор, пријателски расположен и подготвен да помогне. Помагач на многу настани поврзани и за селото и надвор од него, љубител на културата и уметноста, афирматор на мијачката култура и мијачките обичаи. „Калин Хотел“ е слика и прилика на неговите заложби за заживување на Лазарополе.
Нека му е вечна слава на нашиот Томе. Ние знаеме дека него постојано ќе го наоѓаме пред хотелот, на Горни, како се шета по атарот лазороски, зашто тоа е рајот што тој го заслужи.
Томе поздрави ни ги сите наши од „другата страна“ и Ѓурчина и Мартина и Анатолија и Илариона и отец Митрофана и Теофила и Василка и Антета и Симона и сите знајни и незнајни великани, зашто ти се нареди до нив.
Бог да го прости и нека му е вечна памет.

Clip from Jadran Film 1948 production. This version of Teskoto is from the village of Lazaropolje

ТЕШКИОТ ЖИВОТ НА ЛАЗОРОВЕЦОТ

Povratesko,s. Lazaropole

Macedonia Time Lapse - Sunset after Snowfall HD - Lazoropole - Kolevski Voislav - Vojce

Macedonia Time Lapse - Panorama of Lazoropole HD *** Kolevski Voislav - Vojce

ИЛИНДЕН 2012_МАЈОВЦИ_МАНУКОТ

Lazaropole Sokolica Лазарополе Соколица

lazaropole winter 2009

Крсте Коловски - автор на фреските од Св. Димитрија

Св. Јован Бигорски

Св. Јован Бигорски
www.bigorski.org.mk

MAKEDONIJA PAT

MAKEDONIJA PAT
МАКЕДОНИЈА ПАТ

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана
www.ilinden-tirana.com

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!

Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река!
Да го спасиме сливното подрачје на Мала Река! ДАДЕТЕ ВАШ ПРИДОНЕС, ПОТПИШЕТЕ ЈА ПЕТИЦИЈАТА! Save Nacional Park Mavrovo!!! Make your contribution please SIGN THE PETITION!

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ

МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ
ВИСТИНА СЕ РОДИ

Blog Post